Heemkunde

Limburgse emigratie naar Noord-Amerika


HORN – Irma Lommen-Salden uit Sittard geeft op woensdag 16 mei een lezing over de vele Limburgers die in de 19e eeuw een nieuw maar vooral beter bestaan zochten in Noord-Amerika.

Sinds 1992 werkt zij aan een onderzoek naar Limburgse emigranten. In de jaren 1850-1900 verlieten vele honderden Limburgers hun geboortegrond om een nieuw bestaan op te bouwen in Noord-Amerika. Via voorlichtingsavonden in meerdere plaatsen in Limburg, georganiseerd door scheepvaartmaatschappijen, werden de mensen gelokt. Daarnaast volgt in 1862 de afkondiging van de ‘Homestead Act’ door de Amerikaanse regering. Door deze wet werd aan emigranten, die hoofd van een gezin én ouder dan 21 jaar waren, een gratis stuk land toegezegd ter grootte van circa 60 hectare. Men moest Amerikaans staatsburger worden en het land vijf jaar onafgebroken bewerken. Na die tijd zou het land op hun naam worden overgeschreven tegen betaling van slechts 10 dollar aan onkosten. Dit heeft velen er toe gebracht dit grote ‘avontuur’ aan te gaan. Zo waren er ook inwoners van de huidige gemeente Leudal en wel uit Neer, Hunsel, Grathem, Buggenum, Baexem, Heythuysen maar voornamelijk uit Horn, waaronder de families Timmermans, Venner, Gubbels, Hendriks, Vaessen, Engels en Bertjens, die het geboortedorp verlieten.

Dat niet alles rozengeur en maneschijn was blijkt uit het feit dat er ook families teruggekeerd zijn zoals bijvoorbeeld de familie van Willem Schepers uit Horn. Want vooral in de beginperiode was het hard werken en behelpen met de weinige middelen die men ter beschikking had.

In de lezing vertelt zij het verhaal van deze emigranten. Het verhaal van de voorbereidingen eer het zover was dat men kon vertrekken, de reis, de aankomst in Amerika en hoe het de landverhuizers verging in het nieuwe vaderland.

De lezing vindt plaats in de aula van basisschool De Mussenberg te Horn (ingang via de speelplaats Gravin Annastraat). Aanvang 20.00 uur. Entree voor niet-leden bedraagt € 1,50. Organisatie Heemkundevereniging Horn.
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

Laatste reacties