Algemeen

Lentenummer “Rondom het Leudal” no.169 is uit!


Het lentenummer 2018 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen.

Zoals gebruikelijk heeft de redactie gezorgd voor een zeer gevarieerd nummer met diverse artikelen o.a. :

Frits van Horne is op zoek gegaan naar de mysterieuze verdwijning van KNIL-ganger Sef Aelmans uit Haelen, die voor een groot deel van zijn familie volledig onbekend blijkt te zijn. Zij wisten zelfs niet van zijn bestaan af. Hij blijkt na de overgave van het Nederlands-Indisch leger in maart 1942 ruim 2,5 jaar in kampen (o.a. bij de beruchte Birmaspoorlijn) te hebben doorgebracht en uiteindelijk bij Manilla te zijn verdronken, nadat het schip -waarmee hij naar Japan werd vervoerd- door de Amerikanen werd gebombardeerd. Zover nu bekend is hij de enige Haelense militair, die in de tweede wereldoorlog is omgekomen.

In een tweede deel wordt de Franse tijd in Horn uitvoerig beschreven door Mart Graef, die hiervoor terug grijpt op twee ooggetuigenverslagen uit die tijd. Koster Willem Peters(1770-1852) en landbouwer Jan Mathijs Timmermans(1778-1847) maakten de zeer interessante aantekeningen.

Math Beurskens volgde in het Haelens en Horner Broek nauwgezet een boomvalk, die in de top van een hoogspanningsmast zijn nest had gemaakt en drie jongen groot bracht.

In een treffend in memoriam staat Gerrit van Heusden stil bij het overlijden van Cor Schreuder, oud-secretaris en een van de oudgedienden van de Studiegroep Leudal.

Thijs Zeelen beschrijft het weer in de winter van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de ijskoude decembermaand van 1927, toen zelfs de Maas in Kessel met ijs ging.

Het geheel is weer verlucht met vele foto’s en illustraties.
Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2018 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle nummers, die in 2017 zijn verschenen.
U kunt zich opgeven als abonnee per email
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Deurgong

  Deurgong met koperen staven. Mooie klank. Lees meer
 • Headline 1

  Samick piano

  Bijzonder mooie piano. Wordt echter niet meer op gespeeld. Zal dus opnieuw gestemd moeten worden. Achterin 2 hydrobuizen. Inclusief bankje. Graag serieuze biedingen. Op andere wordt niet gereageerd. Transport kosten koper. Lees meer
 • Headline 1

  TL-armaturen

  2 TL-armaturen v. systeemplafond (kan ook als opbouw gebruikt worden) afmetingen 600 x 600 mm; 4x18 watt tl-buizen; inclus. snoer en stekker; voorzien van alu-reflectoren (ook per stuk te koop) Lees meer
 • Headline 1

  Kleine TV

  Mooie ouderwetse kleine TV. Is mooi voor in een caravan of camper. Ziet er nog goed uit en werkt nog prima. Lees meer
 • Headline 1

  Van alles

  Van alles te koop wegens gaan samen wonen:stereo toren met 2 boxen, staande lamp, steelpannen, pannen, hordeur, vuurvaste kommen, borden televisie,pc scherm,tafeltje 1mx1m, bestek enz enz Lees meer

Laatste reacties